Boken om medelhavskostens okända ursprung i södra Italien
Cilento i södra Italien är platsen där medelhavskosten första gången beskrevs av utomstående direkt efter andra världskriget. Hit vallfärdade världens hjärtforskare på 1950-talet för att unersöka hemligheten bakom de kärnfriska gamlingarna och den näst intill totala avsaknaden av hjärtsjukdomar och andra kroniska västerländska sjukdomar.
Charlotte Fredriksson och jag har under flera år arrangerat resor till Cilento i södra Italien. Nu har våra upplevelser blivit en bok som heter Den goda maten (Bookmark) med fantastiskt fina bilder av Mira Wickman och formgivning av Bea Hellman. I boken finns mängder av originalrecept som vi fått direkt från mor- och farmödrarna uppe i bergsbyarna. Boken kan du köpa här: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln. Bibliotekstjänst gav boken betyget "Mycket bra" och betyget 4 på en 5-gradig skala: "En bok med fascinerande fakta som borde läsas av alla som är minsta intresserade av hur kost och livsstil påverkar åldrandet." (Monica Wiksten Gideonsson i BTJ-häftet nr 20, 2023.) |
Åldrandets gåta som pocket. "Så blir 5:2-dieten en hälsokur"
"I vetenskapsjournalisten Henrik Ennarts Åldrandets gåta är perspektiven mindblowing....Åldrandet gåta handlar också om hur vårt samhälle kan vara så människofientligt när alla vet att det finns alternativ", skrev Ann-Charlott Alstadt i sin recension i Aftonbladet.
Belönad med Eric Forsgrens pris för engagerad och insiktsfull journalistik om Alzheimers sjukdom. Ur baksidestexten: Metoderna som förlänger ditt liv Trimma 5:2-dieten – så förädlar du fastan från bantning till hälsokur. Umgås – Goda relationer med barn, föräldrar och vänner lindrar stress och förebygger sjukdomar. Ät rätt – Lär dig hitta de ämnen i maten som ger samma hälsoboost som att fasta. Träna lagom – Rätt träning kan förlänga livet med 10 procent och din friska tid med mer än 10 år. Var aktiv – Fortsätt jobba efter pensionen. Bli inte bekväm. Tro på något. Ta ansvar. I Åldrandets gåta sammanfattar den prisbelönte journalisten Henrik Ennart de senaste årens spännande forskning kring åldrande. Boken är en utförlig guide till metoderna som ger dig ett längre och friskare liv, och den första på svenska som ger en nyanserad beskrivning av 5:2-dieten. |
Happy Food Green - Om hur grön mat gör livet bättre

I en tid då vi mer än någonsin är medvetna om vår hälsa, klimatet och effekterna av dålig djurhållning finns det många anledningar att vilja leva ett grönare liv. Men hur ska vi hitta rätt i det ständigt växande utbudet av vegoalternativ och hur ser den bästa balansen mellan hälsa, smak och klimat egentligen ut?
I Happy Food Green (Bookmark 2020) letar vi oss tillbaka till rötterna och den ursprungliga Medelhavskosten som faktiskt var nästan helt växtbaserad. Happy Food Green är kompanjonen fört alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil. Här finns mängder av spännande forskningsresultat och 50 nya recept som i många fall är direkt inspirerade av den hemlagade mat vid bjudits på i bergsbyar i södra Italien.
I Happy Food Green (Bookmark 2020) letar vi oss tillbaka till rötterna och den ursprungliga Medelhavskosten som faktiskt var nästan helt växtbaserad. Happy Food Green är kompanjonen fört alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil. Här finns mängder av spännande forskningsresultat och 50 nya recept som i många fall är direkt inspirerade av den hemlagade mat vid bjudits på i bergsbyar i södra Italien.
Happy Food 2.0 - Om hur måltiden och lyckan hör ihop
Happy Food - Om hur mat och lycka hänger ihop

Har du hört talas om den biologiska revolutionen som kommer att prägla hela vårt århundrade? Den som kan förpassa fruktade sjukdomar till det förgångna och kanske till och med påverka själva åldrandet?
I Happy Food (Bookmark 2017) berättar vi om forskningen kring hjärn-tarm-axeln som i kombination med snabbt växande kunskap från stora koststudier visar hur vårt psykiska välbefinnande är uppkopplat mot övriga kroppen och inte minst floran av tarmbakterier. Det är en påverkan som går i båda riktningarna. Kroppen och hjärnan hänger ihop, vilket märkligt nog fortfarande är kontroversiellt att påstå långt in på 2000-talet.
I Happy Food-böckerna vill jag och stjärnkocken Niklas Ekstedt både på ett lättillgängligt sätt berätta om den senaste forskningen och samtidigt bidra till att utveckla en gastronomi som blir hållbar i längden både för oss själva och planeten vi bor på.
Happy Food har blivit en internationell bestseller där den engelska utgåvan placerade sig som etta på Amazon-uk:s topplista för kok- och hälsoböcker.
I Happy Food (Bookmark 2017) berättar vi om forskningen kring hjärn-tarm-axeln som i kombination med snabbt växande kunskap från stora koststudier visar hur vårt psykiska välbefinnande är uppkopplat mot övriga kroppen och inte minst floran av tarmbakterier. Det är en påverkan som går i båda riktningarna. Kroppen och hjärnan hänger ihop, vilket märkligt nog fortfarande är kontroversiellt att påstå långt in på 2000-talet.
I Happy Food-böckerna vill jag och stjärnkocken Niklas Ekstedt både på ett lättillgängligt sätt berätta om den senaste forskningen och samtidigt bidra till att utveckla en gastronomi som blir hållbar i längden både för oss själva och planeten vi bor på.
Happy Food har blivit en internationell bestseller där den engelska utgåvan placerade sig som etta på Amazon-uk:s topplista för kok- och hälsoböcker.
Den blå maten - Recept för ett långt och lyckligt liv
Belönad av Måltidsakademiens som årets bästa måltidslitteratur 2015 i hälsoklassen.
Så här skrev juryn: "En fascinerande Ennart-rapport om matvanorna i de områden, där många blir över 100 år – som Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland och Småland i Sverige, där råvaror från självförsörjande jordbruk, jakt, fiske, bär och egna grönsaker omsatts till härliga ekstedtska recept." Ur baksidestexten: "Blå zoner. Så kallas de områden i världen där människor lever längst och är friskast...I Den blå maten undersöker vetenskapsjournalisten Henrik Ennart vad de långlivade har ätit, vilka råvaror som varit vanliga och hur de har framställts. Utifrån hans resultat har kocken Niklas Ekstedt tagit fram 52 recept, tolkningar av maten i de blå zonerna med ingredienser som är lätta att få tag på." |
Sjukt hus - Om Nya Karolinska - svindlerierna, skandalerna och sjukvårdskrisen i Stockholm
Min och Fredrik Mellgrens granskning av Nya Karolinska började som en undersökande artikelserie i Svenska Dagbladet. Vi upptäckte en miljardrullning av skrämmande proportioner och att styrande i hemlighet struntat i demokratiskt fattade beslut. Vår granskning belönades med Guldspaden.
I Sjukt hus (Ordfront 2016, ny uppdaterad upplaga 2018) fördjupades granskningen och vi kunde presentera nya avslöjanden som gjorde att även boken slutnominerades till Guldspaden följande år. Ingrid Carlberg, ledamot i Svenska Akademien, skrev i sin recension i DN: "Ett ovanligt gediget undersökande reportage, som borde läggas i samtliga postfack i varenda beslutande församling i hela vårt avlånga land." Daniel Suhonen i Expressen: "Välskriven och rafflande...Författarna rör vid vår tids stora politiska ödesfråga: Hur kapitalet tränger allt längre in i den offentliga sektorn." Ronny Svensson i Dala-Demokraten: "En av de allra bästa och mest djuplodande journalistiska bedrifter som gjorts i Sverige." |
Döden i grytan - Om vår rädsla för riktig mat
"Döden i grytan är mycket läsvärd. Den har allt man kan begära av hårresande reportage från en undanskymd verklighet, lärorika utflykter i matindustrins historia, aktuella avslöjanden om svenska förhållanden och - framförallt - en journalistik som vet vad den vill." Sverker Lenas, Dagens Nyheter
"Myndighetsmissbruk och djuruppfödning hamnar i skottlinjen när Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart tar sig an matindustrin på globla nivå. Det luktar skandal och därför är det en bok som alla borde läsa." Anna Förster, SvD "Döden i grytan gör mig fullkomligt rasande på människans högmod, girighet, dumhet och infernaliska kortsiktighet och jag snuddar vid tanken att vi som art kanske inte förtjänar något annat än undergång i det bakterie- och virusträsk vi själva sett till att skapa." Eva-Lotta Hultén, GP "Döden i grytan imponerar. ... Ennart och Nilsson har skrivit årets självklara vinnare av Augustpriset (inte minst för spridningseffektens skull) i fackboksklassen." Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls tidning Boken blev slutominerad till Guldspaden i fackbokklassen. |